10 TIPS TIL BEDRE TEKST

Jeg setter meg ofte ned med et ønske om å skrive. Ofte med et utgangspunkt og en tanke, men ikke med mening. Noen ganger kan det være vanskelig for meg å formulere det jeg ønsker å skrive og det resulterer noen ganger til mye tull.

I dag holdt Christine Calvert (også kjent som Norges eneste tekstdoktor) forkostmøte på Westerdals om hvordan bli en bedre tekstforfatter. Jeg ønsker å dele noen av tipsene hun delte med oss til dere der ute som kanskje sliter med å vite hvordan man kan skrive bedre.

Skjermbilde 2016-02-17 kl. 19.01.10

1. Hva vil du si?
Du må ha en mening med det du skriver. Finn en konklusjon før du begynner å skrive og skriv rundt den. Dette kan hjelpe deg med å komme til poenget på en bedre formulert måte.

2. AIDA
De magiske ordene: attention, interest, desire og action. Dette er det du vil ha fra leseren. Du må skrive en tekst som skaper oppmerksomhet og interesse som gir leseren lyst til å lese, som senere fører til at teksten blir lest. En god overskrift og innledning er veldig viktig her!

3. Hvem vil du si det til?
Hvem er målgruppen? Er det bransje-folk, ungdommer eller foreldrene dine? Bygg vanskelighetsgrad og språk rundt dette slik at det ikke oppstår støy i kommunikasjonen.

4. Hva slags språk passer?
Denne flyter litt inn i punkt nummer tre, men du må også tenke på tekstens sjanger. Skal den være humoristisk eller opplysende?

5. Les teksten
Les teksten høyt for deg selv. Gir den mening og er den godt nok skrevet? Noen ganger kan teksten gi mening i ditt eget hode, men kanskje ikke hos andre.

6. Vis teksten
Få noen andre til å lese det du har skrevet. Det er alltid fint med tilbakemeldinger fra andre. Selv om du kanskje er fornøyd med din egen tekst, kan det være forbedringspotensialet.

7. Hva kan du ta vekk?
Noen ganger har man en tendens til å overforklare og legge til detaljer som kanskje ikke er nødvendig for leseren. Bruk av småord og beskrivende ord er heller ikke alltid nødvendig.

8. La teksten hvile
Det kan alltid være lurt å skrive noe og legge det vekk i noen timer, for så å gå tilbake og lese teksten med ferske øyne. Plutselig ser man skrivefeil og unødvendigheter på egen hånd.

9. Gå deg en tur
Sitter du fast kan det være lurt å gå seg en tur. Du vil være alene med tankene dine og får tid til å selv formulere det du kanskje ikke har klart å skrive ned tidligere.

10. Øv
Man må skrive dårlig for å kunne skrive bra! Øving gjør mester, og du vil etterhvert finne ut hva som fungerer og hva som ikke fungerer.

– Anya

DRØMMEJOBBEN?

Når Karl Philip Lund ønsket at vi på digital markedføring skulle skrive om drømmejobben, så jeg på dette som en stor utfordring. For å være ærlig så vet jeg ikke om drømmejobben min en gang kan defineres, eller så er jeg usikker på om det faktisk finnes kun én jobb som vil tilfredsstille meg. 

Jeg har tenkt mye og lenge over hva jeg vil drive med etter studiene. Jeg har kommet frem til at jeg ønsker å jobbe med å skape opplevelser og minner for andre. Jeg har vært en aktiv festivaldeltaker og elsker musikkopplevelser, og det har lenge vært en drøm for meg å kunne jobbe med dette.

Lars Vaular

Comet  Kid Circa Waves
Lars Vaular // Comet Kid // Circa Waves

Hva vil jeg?
Jeg vet ikke om jeg vil danne noe eget, som en egen festival eller et konserthus, kanskje en bar som også tilbyr live musikk? Eller vil jeg jobbe for noe som allerede eksisterer som Øya-festivalen, By:Larm eller Slottsfjell? Kanskje en kombinasjon?

The Kooks Honningbarna Foals
The Kooks // Honningbarna // Foals

Fange øyeblikk
Når jeg gikk på medier- og kommunikasjon var jeg ofte innom tanken om å bli fotograf og musikk-journalist. Jeg leste mye musikkmagasiner på nett og holdt meg oppdatert om hva som skjedde der ute i musikkbransjen. Jeg elsket(og elsker fortsatt) å ta bilder på festivaler og konserter, det var og er interessant for meg å se hvordan man kan fange øyeblikk med et kamera, men spesielt med mobilen.

Architects
Architects

Mange valg, mange veier
Tanken slo meg at jeg kunne jobbe med sosiale medier under slike arrangementer, jeg følger flere festivaler på både Snapchat, Twitter og Instagram. Jeg kan jo være en av dem som tar i bruk disse kanalene under festivaler og musikk-arrangementer. Dette er mye av grunnen til at jeg faktisk søkte på digital markedsføring, og jeg tror også dette kan være starten for meg. Det håper jeg også egentlig, for det virker jo utrolig gøy! Om dette er det jeg vil drive med hele tiden tror jeg absolutt ikke. Jeg vil gjerne bygge meg oppover og bortover i denne bransjen, kanskje være booking ansvarlig eller ta på meg andre mulige jobber.

Bring Me The Horizon Kaizers Orchestra
Bring Me The Horizon // Kaizers Orchestra
Alle bilder tatt av meg, iPhone.

Fleksibilitet og utvikling
Jeg liker ikke tanken på å være “stuck” på et sted hele livet. Jeg ønsker å ha fleksible og praktiske jobber, ikke en 9-4 jobb på et kontor hver dag. Det virker kult å kunne være et alt-mulig-menneske, men også å være en leder over andre. Jeg vet hvordan jeg liker å ha ting, og hva jeg synes er kult å kunne gi andre en sjanse til å utføre jobber. Det er spesielt kult når andre er enige med meg rundt mine tanker om hva vi mangler og hva som burde bli gjort annerledes. Jeg tror jeg har mye å bidra med i dagens kultur-liv og jeg har lyst at Norge skal bli et sted som er kjent både for publikum og artister som et kult sted å oppleve og spille musikk.

– Anya

KONSTRUKTIV KRITIKK

Etter å ha sett på en video fra to av mine favoritt-mennesker på Youtube ble jeg veldig inspirert til å skrive dette innlegget. Følg gjerne The Michalaks på Youtube!

Mennesker som ikke klarer å ta imot konstruktiv kritikk og tilbakemeldinger er mennesker jeg ofte irriterer meg over. Etter å ha formet denne bloggen har jeg spurt flere mennesker om å gi meg tilbakemeldinger. Både om det som blir skrevet, hvordan jeg skriver og bloggen generelt. Det er viktig at folk rundt meg ønsker å hjelpe meg med å bli bedre, og da må jeg også kunne ta til meg konstruktiv kritikk. Det er også viktig at jeg selv gir tilbakemeldinger til andre når jeg ser forbedringspotensiale.

Kritikk kommer i alle former og størrelser
Konstruktiv kritikk er noe som også holder bena våre nede på jorden. Når man hele tiden får skryt og ros er det lett å havne på en rosa sky som en klamrer seg fast i. Det kan være skummelt å måtte høre på hva andre har å si, spesielt når man er en kreatør. Man ønsker ikke at noen skal si noe negativt om det du har brukt timesvis i å produsere.

Kritikk kommer i alle former og størrelser. Det er også viktig å skille hva som er nødvendig å bry seg om og hva som ikke er det. Som regel kan man bruke alt som et kreativt utbytte og vinne på kritikken man får og forbedre det man driver med. Et godt eksempel er en kommentar som The Michalaks fikk på en video, hvor de nå tjener penger på tidligere kritikk de har mottatt:

Skjermbilde 2016-02-02 kl. 17.56.50Print // Maggslondonprints

Jobb med tilbakemeldingene
Det er nok mange som må jobbe med å kunne ta til seg tilbakemeldinger og den konstruktive kritikken som folk gir til dem. Det er også noe jeg jobber med selv. I det siste har jeg sett en større glede av å få konstruktiv kritikk. Det hjelper også meg med å gjøre det arbeidet jeg driver med bedre.

Når dette er sagt så kan alle gjerne sende meg en mail eller skrive en kommentar på dette innlegget over ting jeg kan forbedre meg på! Det er spennende å høre hva deres tanker er, slik at jeg kan se mitt eget arbeid fra flere perspektiver. Det handler om å ha et åpent sinn og være åpen for forbedring.

– Anya