INSTAGRAM STORY

Instagram Story er noe jeg ikke føler har blitt snakket nok om.
Derfor gjør jeg det selv, nå. 

Funksjonen “story” i Instagram ble lansert i august 2016 og hadde i starten mye “om og men” rundt seg. Mange følte det var en kopi av Snapchat (noe det for så vidt er) og at det var en totalt
unødvendig funksjon å sette inn i et någen-lunde perfekt sosialt medium fra før. Selv delte jeg noen av disse meningene i starten, men det tok ikke lang tid før jeg gikk fra disse tankene.

Starten av Instagram Story
Etter alle hadde hatt en liten “test”-periode med Insta-story og var ferdig med å klage over sammenligningen med Snapchat begynte det å dukke opp bedre og bedre innhold i min story-feed. Dette gjorde at jeg ble mer optimistisk på at dette kunne bli noe utrolig bra.

Hvem?
Influencers, magasiner og
andre personer jeg ikke har et personlig forhold til er
mennesker jeg elsker å følge med på. Det er folk jeg ikke har interesse over å ha på Snapchat, fordi Snapchat er en personlig kanal for meg hvor jeg kommuniserer med mine egne venner og familie. Det betyr ikke at jeg ikke er nysgjerrig på hva andre gjør i hverdagen sin.

Hva?
Jeg digger å se hva andre mennesker rundt om i verden gjør. Bilder fra alle kanter og kroker, fra Melbourne til Cape Town. I
tillegg er det så mange der ute som nailer bruken av Instagram Story. Noen legger ut mer “vlog”-style storyes, mens andre leker med boomerang, skrift og tegning. Selv om det er noen begrensinger, så stopper det ingen fra å skape noe av det jeg synes er det kuleste innholder på sosiale medier per dags dato.

Fordeler, fordeler og mer fordeler
Det er også utrolig mange som bruker Instagram Story til å promotere for produkter og annet innhold. Linker til nye blogg-innlegg, nye varer i butikker, oppskrifter, galleri-åpninger, konserter og så mye mer. Jeg synes også dette er helt fantastisk for da
slipper selve feeden på Instagram å bli fylt opp med denne informasjonen, en kan rett og slett velge hva man skal se. Dette fører til lite mas og kaos, og de som vil oppsøke informasjonen får lett tilgang til å finne det de er ute etter. Og det er bare en stor pluss for alle!

                

Man kan få til mye, med lite
Selv synes jeg at flere burde åpne øynene for hva Instagram Story har å by på. Når det er sagt så håper jeg ikke at alle begynner å bruke det slik man bruker Snapchat. Insta-story har blitt noe eget, noe eget som oss brukere av Instagram har skapt. Og selv synes jeg ikke det finnes noe mer inspirerende enn å se hva man får til på små verktøy. må som i på en liten teknologisk boks vi bærer i lommen hver dag.

– Anya

“HAR DU DIABETES FORDI DU ER TJUKK?”

Karl Philip Lund har igjen utfordret oss studenter på digital markedsføring å blogge om et problem vi kunne ønske var løst. I dette innlegget vil sette lys på et problem som rundt 28 000 (2014) nordmenn må håndtere hver dag, fordommene rundt diabetes type 1.

Hva er egentlig diabetes?
Det finnes type 1 og type 2 diabetes. Selv har jeg hatt diabetes type 1 i 10 år. Disse to typene har lett for å bli blandet, men en kan fort se at forskjellen er stor.

Diabetes type 1:
Denne typen diabetes er en diagnose hvor bukspyttkjertelen vår rett og slett ikke klarer å produsere hormonet insulin. Dette hormonet er nødvendig for å få sukker(glukose) ut av blodet og inn i musklene slik at det kan brukes opp som energi. Dette vil da si at vi som har diabetes type 1, må sette insulin inn i vår egen kropp i form av en sprøyte eller med en pumpe. Vi med diabetes type 1 kan da spise akkurat slik som alle andre så lenge vi setter riktig dose med insulin. Diabetes type 1 er en diagnose man ikke kan forhindre, den kommer når den vil hos hvem den vil.

Diabetes type 2:
Denne type diabetes skyldes nedsatt insulinproduksjon i kroppen eller at insulinet fungerer for dårlig. Det oppstår ofte ved at man spiser så mye sukker eller er i så lite aktivitet at bukspyttkjertelen ikke klarer å holde følge med å produsere nok insulin for å gjøre glukosen om til energi. Denne form av diabetes oppstår som oftest hos eldre eller overvektige, dette er også den type diabetes som flest er utsatt for. Denne form for diabetes er også arvelig og kan også oppstå hos yngre. Her må personen kutte ned på sukkeret, endre diett og komme seg i fysisk aktivitet.

Fordommene
Om det er noe vi diabetikere må håndtere hver dag så er det fordommene og spørsmålene om diagnosen vår. Jeg kan selv nesten ikke huske en eneste gang der noen ikke har spyttet ut med en kommentar eller reaksjon når jeg setter insulin eller sjekker blodsukkeret mitt.

Kommentarene kan både være store, små, ubehagelige og spørrende. Jeg har selv blitt utsatt for kommentarer som:

 • “Gjør det ikke vondt å sette sprøyte?”
  (Har det noe å si? Jeg må jo gjøre det uansett.)
 • “Har du diabetes fordi du er tjukk?”
  (Her referer du kanskje til diabetes type 2. Som man heller ikke trenger å få kun hvis man er overvektig)
 • “Anya, skal bare sette narko-sprøyta si.”
  (Hahahaha, sykt morsomt.)
 • “Må ikke du drikke lett-brus?”
  (Så absolutt ikke.)
 • “Er du nervøs eller, siden du skjelver så?”
  (Jeg er ikke nervøs, jeg har lavt blodsukker.)

Kommentarene kan ofte føles ubehagelige, men de oppstår som regel kun av for lite kunnskap. Jeg føler det er nødvendig å kommentere tilbake og rette opp misoppfatningene. Selv om det er noe jeg ikke ønsker å bruke så mye tid på, så er det en av de eneste måtene å spre kunnskap om diabetes.

Lite kunnskap
Når vi lærte om diabetes på grunnskolen ristet jeg mye på hodet. Det ble brukt alt for lite tid på å lære om diabetes, og når det ble undervist så stemte sjeldent det læreren sa. Jeg var også skuffet over var hvor lite informasjon elevene fikk hvis noe skulle gå galt med blodsukkeret og insulinnivået i kroppen. Hva skal man gjøre om en med diabetes får et anfall? Disse tingene gjelder så klart ikke bare diabetes, men også andre diagnoser som angst, epilepsi og astma.

Kunnskap vinner
Det er for lite kunnskap om diabetes og andre diagnoser i samfunnet og dette fører til en unødvendig byrde hos oss med diabetes og mange spørsmål fra andre. Det er på tide å legge fra seg fordommene og heller spørre på en respektabel måte om det er noe du ikke helt forstår om diabetes. Jeg håper kanskje etter du har lest denne teksten at du googler deg litt rundt, slik at du sitter igjen med mer kunnskap enn fordommer neste gang du møter en med diabetes.

Jeg fikk mye inspirasjon av Olivia Dahlen til å skrive dette innlegget. Hun har selv skrevet om det å ha dysleksi og jeg anbefaler alle å lese hennes innlegg. Jeg anbefaler også alle å lese Kampen Mot Diabetes som også går inn på noen av tingene jeg har skrevet i dette innlegget.

– Anya

KONSTRUKTIV KRITIKK

Etter å ha sett på en video fra to av mine favoritt-mennesker på Youtube ble jeg veldig inspirert til å skrive dette innlegget. Følg gjerne The Michalaks på Youtube!

Mennesker som ikke klarer å ta imot konstruktiv kritikk og tilbakemeldinger er mennesker jeg ofte irriterer meg over. Etter å ha formet denne bloggen har jeg spurt flere mennesker om å gi meg tilbakemeldinger. Både om det som blir skrevet, hvordan jeg skriver og bloggen generelt. Det er viktig at folk rundt meg ønsker å hjelpe meg med å bli bedre, og da må jeg også kunne ta til meg konstruktiv kritikk. Det er også viktig at jeg selv gir tilbakemeldinger til andre når jeg ser forbedringspotensiale.

Kritikk kommer i alle former og størrelser
Konstruktiv kritikk er noe som også holder bena våre nede på jorden. Når man hele tiden får skryt og ros er det lett å havne på en rosa sky som en klamrer seg fast i. Det kan være skummelt å måtte høre på hva andre har å si, spesielt når man er en kreatør. Man ønsker ikke at noen skal si noe negativt om det du har brukt timesvis i å produsere.

Kritikk kommer i alle former og størrelser. Det er også viktig å skille hva som er nødvendig å bry seg om og hva som ikke er det. Som regel kan man bruke alt som et kreativt utbytte og vinne på kritikken man får og forbedre det man driver med. Et godt eksempel er en kommentar som The Michalaks fikk på en video, hvor de nå tjener penger på tidligere kritikk de har mottatt:

Skjermbilde 2016-02-02 kl. 17.56.50Print // Maggslondonprints

Jobb med tilbakemeldingene
Det er nok mange som må jobbe med å kunne ta til seg tilbakemeldinger og den konstruktive kritikken som folk gir til dem. Det er også noe jeg jobber med selv. I det siste har jeg sett en større glede av å få konstruktiv kritikk. Det hjelper også meg med å gjøre det arbeidet jeg driver med bedre.

Når dette er sagt så kan alle gjerne sende meg en mail eller skrive en kommentar på dette innlegget over ting jeg kan forbedre meg på! Det er spennende å høre hva deres tanker er, slik at jeg kan se mitt eget arbeid fra flere perspektiver. Det handler om å ha et åpent sinn og være åpen for forbedring.

– Anya